3 Mayıs 2018 Perşembe

Kamp Malzeme Listesi - Ana Ekipmanlar

Merhabalar,

Bir önceki yazımızda mutfak malzemeleri hakkında bazı tecrübelerimizi paylaşmıştık, bu yazıda da konaklama için gerekli malzemeler ve mevcut tecrübelerimizden bahsedeceğiz.

Kamp Malzeme Listesi - Kamp Mutfağı başlıklı yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


BİZDE OLAN MALZEMELER

Çadır: Şimdi bu konu nerelerde, hangi iklim koşullarında kamp yapacağınıza göre çok değişkenlik gösteriyor. Dolayısıyla yine kendi tercihimiz ve yaptığımız araştırmalarda ulaştığımız bilgileri paylaşacağız. Biz Decathlon'un Quechua Arpenaz 3 Fresh&Black çadırını aldık. Bu çadırı alırken yine aynı markanın 2 seconds adı altında satılan ve kurulumu daha pratik bir modelini de inceledik. Bizim aldığımız modelin tavan yüksekliği daha fazla ve iki taraftan kapısı var. Kullanılabilir alan olarak da daha avantajlı diye hatırlıyorum. Tüm bunları göz önüne aldığımızda, aşağıda fotoğrafı olan modeli aldık. Fresh&Black teknolojisi güneş ışığını çadır içine çok az aldığı için sabahın erken saatlerinde uyanmanıza neden olmuyor. Gün ortasında bile %99 karanlık sağlama gibi bir iddiaları var. Dolayısıyla, çadırın içi sıcak da olmuyor. Bu arada özellikle Husky marka çadırları kullananlardan da çok olumlu geri bildirimler aldım. Özellikle dayanıklılık konusunda çok başarılılar. Fiyat olarak biraz daha yüksek ama hem barınma konusunun kritikliği, hem de uzun süreli bir yatırım olduğu düşünüldüğünde bu maliyet artışına katlanılabilir diye düşünüyorum.




Uyku Tulumu: Uyku tulumu da aynı çadır gibi kullanım şartlarına göre ciddi değişkenlik gösterecek bir konu. İnternette seçime ilişkin çok fazla yazı var fakat hem seçim, hem de bakım konusunda bulduğum en kapsamlı yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Biz uyku tulumu alırken kaz tüyünden ziyade sentetik dolgulu olan modellere yöneldik. Hem bakımı daha kolay, hem de maliyeti daha düşük. Masal'ı da aramıza yatırabilmek adına sağ ve sol fermuarlı olan ve gerektiğinde birleştirilebilen modellere yöneldik. Biz Husky Magnum -15° aldık. Soğuk havalarda kullandık fakat -15° gibi bir sıcaklıkta deneme imkanımız olmadı. Yine de soğuk ilkbahar gecesinde, Sülüklü Göl'de oldukça iyi bir performans gösterdi.

Sonraki kamplarda hava biraz daha fazla ısınınca mevcut uyku tulumumuz bize fazla kalın gelmeye başladı. Biz de daha ince bir tulum arayışına girdik. Öncelikle işimizi görecek piyasa malı bir tulum almaya yeltendiysek de, Andoutdoor FRS201 ve FRS205'e dokunduktan sonra bu kararımızdan vazgeçtik. Piyasada 50 TL civarı satılan bu tulumu alacağınıza, evden bir battaniye taşıyın daha iyi. Bence hem çok kalitesiz, hem de içinde olan elyafın 1-2 kullanımdan sonra tulumun bir kısmında toplanması neredeyse garanti. Bir de her baktığımız sitede farklı bir kullanım sıcaklığı yazması durumu var ki zaten az olan güvenilirliği tamamen yok ediyor. Bunun üzerine biz de Decathlon'a gidip, oradan uygun bir ürün seçmeye karar verdik. Decathlon'un da fiyat olarak çok uygun modelleri var fakat bence bunlar da FRS201 ya da FRS205'ten farklı değil. Biz biraz da somut olarak inceleme şansı bulunca QUECHUA ARPENAZ 15° OUTDOOR modelini almaya karar verdik. Bu ürün için ideal sıcaklık 15° iken, limit sıcaklık 10° olarak belirlenmiş. Yaz aylarında kullanım için fazlasıyla yeterli hatta biz Datça'da sadece birini tamamen açıp yorgan gibi kullandık, Akyaka'da tuluma gerek dahi kalmadı. Yine de yaz dönemi dahi olsa yüksek rakımlı yerlerde en azından bu gibi bir tuluma mutlaka ihtiyaç olacaktır. Biz bu tulumu da Husky'ler gibi birleştirilebilir bir model olarak seçtik. Bu şekilde kızımız Masal da aramızda uyuyabiliyor. Ayrıca bu tulumun çamaşır makinasında yıkanabildiği de belirtilmiş, bence bu da yoğun olarak terlenen yaz aylarında kullanılan bir tulum için olumlu bir özellik. Tulumun görselleri ise aşağıdaki gibi;




Şişme Yatak ve Yastık: Şişme yataklarda da birçok marka ve sistem var ama ben temelde çok büyük farkları olduğunu düşünmüyorum. Biz hepsiburada.com'dan Bestway Çift Kişilik Şişme Yatak Set 67374 aldık. Şu ana kadar 5 kez kullandık ve bir problem yaşamadık. Çadırınızın iç ölçülerinin birkaç santim üzerinde ölçüler de işinizi görecektir. Bizim yatağımızın ölçüleri 203x152x22cm ve 3 kişi rahatlıkla sığıyoruz. Masal Hanım biraz daha derli toplu yatsa daha da rahat olacak. :)


Mat: Biz çadırla birlikte 3 tane de mat aldık. Matlar çok çeşitli ve yine kullanacağınız kombinasyona göre karar vermek lazım. Mesela şişme bir mat alıp, bunun üzerine direkt olarak uyku tulumunuzu serip kullanabilirsiniz. Biz biraz daha konforlu olsun diye şişme yatak aldık fakat çadırı kurduğumuz zeminde taş, cam vb. cisimlerin yatağı patlatmasını önlemek için mat alma gereksinimi duyduk. Bizim ihtiyacımızı daha uygun fiyatlı matlar da görebilirdi ama biz aşağıdaki alüminyum yüzeyli olan matları tercih ettik. Hem daha sağlam duruyorlar, hem de alüminyum yüzeyin yansıtıcılığının ısı kaybını azaltacağını düşündük. Çadırın içine yayarken, alüminyum kaplı yüzeyin yukarı baktığından emin olun. Ürünün kendi kullanım talimatlarında da "Alüminyum yüzeyde (uyku tulumunun temas ettiği alüminyum yüzey, zeminle temas eden köpük kısım) uyumak, vücudunuzun ısı kaybını azaltır." gibi bir ifade var zaten. Eğer sırt çantanızı alıp doğaya çıkmak isterseniz bu matlar işini yine görebilir ama özellikle aliexpress.com'da gördüğüm katlanabilir matları da incelemenizi tavsiye ederim. En alttaki fotoğraf bu matlara ait.


Pompa: Yukarıdaki fotoğrafta gözüken el pompası kutudan çıktığı için ilave bir pompa almadık. Aslında pompa işi görüyor ama biraz yorucu. Ben ilk denememde 5-6 dk'da şişirdim ama bir ayak pompası işleri çok kolaylaştırabilir. Bunun dışında şarjlı pompalar da var. Bizdeki pompanın maalesef yatağın havasını indirme fonksiyonu yok. Sonuçta pompadan bahsediyoruz diyebilirsiniz fakat yatağın içindeki havayı tamamen boşaltamazsanız, kutusuna geri sokma ihtimaliniz neredeyse yok. :)
Çarşaf: Biz hem daha hijyenik olsun, hem de temizlemesi rahat olsun diye şişme yatağın ölçülerine uygun lastikli bir çarşaf da aldık. Böylece her kamptan sonra kolayca yıkayıp, bir sonraki kampta kullanmak üzere saklayabiliyoruz. Lastikli olduğu için de kayma etme yapmıyor. Aslında uyku tulumu olduğu için çarşafa gerek yokmuş gibi duruyor ama çadıra sadece uyumak için girmiyorsunuz. Üzerinizi değişmek, eşya bırakmak vb. işler için de girip çıkarken ister istemez pislik de taşımış oluyorsunuz. Onun için çarşafın güzel bir çözüm bizce.
Kamp Sandalyesi: Bizde iki farklı tip sandalye var. Bunlardan birini Bauhaus'tan almıştık. Ayak uzatma aparatı olan bu sandalyeler doğal olarak biraz daha konforlu. Onun dışında iki tane de standart kamp sandalyesi var. Eğer yer varsa tamamını götürüyoruz fakat kısıtlı alan olduğunda ayak uzatmalı olanları yanımıza almıyoruz çünkü onları yemek yerken masaya yanaştırmak sıkıntılı olabiliyor. Bunların dışında bir de Masaliko'nun arı mayalı sandalyesi var. :) Biz biraz da sezon dışı bir tarihte amamız nedeniyle çocuk kamp sandalyesi bulmakta çok güçlük çektik ama sonunda Koçtaş'ta bu sandalyeyi bulduk ve kampa yetiştirdik. :) Bu sandalyenin bir avantajı da açtıktan sonra kilitleme mekanizması olması. Çok çok güvenli bir sistem değil sonuçta sadece plastik bir kilitten bahsediyoruz ama ilave bir emniyet tedbiri her zaman kabul edilebilir bir özelliktir. :) Bunlardan daha rahat sandalyeler de mutlaka vardır ama araçtaki alanınız bizim gibi kısıtlıyla, bunlar bizce en makul seçenekler.









Masa: Biz ilk defa Maltepe Parkında, sonra ise Kazdağları kampında yeni masamızı deneme şansı bulduk. Özellikle üzerinde 2 kişi birden çalışırken diğer malzemeleri koyacak yer kalıyor olması bizim için önemli bir avantaj oldu. Eski masamız 2 kişi yemek yerken işimizi görüyordu fakat aynı anda bu masa üzerinde çalışmak neredeyse imkansızdı. Yeni masa ise hem daha büyük, hem de daha hafif. Çanta halini alıyor olması da bence güzel olmuş. Ayakları sonuna kadar açmadığınızda çocuklar için de makul bir yükseklik sağlıyor. Biz konfor konusunda isteneni vermediği ve maliyet olarak da gereksiz yüksek olduğu için tabureli olan modeli seçmedik. Çanta şeklinde olmayan model ise bize yeteri kadar güven vermedi. Ayrıca boy olarak da daha küçük. Tüm bunları göz önünde bulundurunca aşağıdaki masayı aldık.






ALDIĞIMIZ AMA HATA OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜKLERİMİZ

Ahşap Masa: Bu masaları aslında kamp için almadık fakat bir müddet kamp ve pikniklerde kullandık. Hem alan olarak yeterli olmaması, hem de ağır olması nedeniyle artık değiştirmeye karar verdik. Bu masalardan büyüğünü evde kullanmaya devam ediyoruz. Bir önemli dezavantajı ise açma kapama esnasındaki kaza riski. Herhangi bir fren mekanizması olmaması ve ağacın ciddi ağır olması nedeniyle parmak sıkışmasına çok müsait bir dizayn. Ahşap olmasını seviyorduk fakat kamplar için uygun bir tercih değil.






Gölgelik: Biz Masal daha küçükken tesis olmayan playlarda kullanmak için aldık fakat güneşi yansıtmadığı için ciddi bir sera etkisi yaratıyor. Dolayısıyla içinde uzun süre durmak pek mümkün değil. Öte yandan, çadırın içerisine sığmayan malzemeleri güneş altında bırakmak yerine kullanılabilecek bir ürün. İhtiyaç listesinde yer almalı mı derseniz bizce gerek yok fakat bir kere aldıysanız işinize yarayacak bir kullanım yeri bulabilirsiniz. Bu arada biz bunu Decathlon'dan aldık fakat çok benzeri Rossmann'da da daha uygun fiyata var.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.