2 Mayıs 2018 Çarşamba

Kamp Malzeme Listesi - Kamp Mutfağı

Merhabalar,

Çok engin deneyimlerimiz olmasa da, hem araştırmalarımız hem de edindiğimiz tecrübeleri göz önünde bulundurarak bir kamp malzeme listesi hazırlamaya çalıştık. Bu konuyu zamanla güncellemeye devam edeceğiz.

Aslında konuyu birkaç başlık altında sınıflamak daha doğru olur. Bu nedenle bu yazıda kamp mutfağı ile ilgili mevcut durumumuzdan bahsedeceğiz.

Yazı henüz tamamlanmadı ama bu arada 1-2 kişiye fazladan faydamız dokunur ümidiyle bir yandan yazarken, taslak halini de paylaşıyoruz. :)


BİZDE OLAN MALZEMELER
  • Araç Buzdolabı: Aslında biz bu ürünü yaz tatile giderken Masal'ın yiyecekleri yolda bozulmasın diye aldık fakat sonrasında kamplarda da o kadar işimize yaradı ki anlatamam. Araç çakmağında çalışıyor ve içindeki malzemeleri kendi bulunduğu ortamın 15 derece altında bir sıcaklıkta muhafaza edebiliyor. Verimi arttırmak için, içerisine 1-2 tane buz aküsü atmakta fayda var. O şekilde daha uzun süre dayanıyor ve daha hızlı soğutuyor. Bizimkinin markası Kale ve biz gayet memnunuz. Biz bunu bir marketin kampanyasında bulup almıştık ve gayet memnunuz. Bu ve benzer markaları hem marketlerde, hem de internette bulmanız çok kolay. Sadece fiyat mukayesesi yaparken buzdolapları ile termosları karıştırmayın, renge aldanıp termosu buzdolabı diye alanların isyanını bloglarda çok okudum. :) Bu arada bizimkinin hacmi 25 lt ve çoğu zaman az bile geliyor. Piyasada 6 ya da 11 lt olanlarla ancak içeceklerinizin bir kısmını soğutursunuz. İnternetten alacaksanız bile öncesinde gidip mağazada gözünüzle görmenizde fayda var.


  • Termos: Aslında kamp malzemelerinin mümkün olduğunca portatif ve az yer kaplayan ürünler olmasına dikkat ediyoruz ama son kampta yanımızda götürdüğümüz içme sularını güneş altında bırakmak zorunda kalınca böyle bir ekipmanın faydalı olacağını düşündük. Bir mağazada da kampanyalı olarak satıldığını görünce hemen aldık. :) Amacımız hem suyun çok ısınmasının önüne geçmek, hem de pet şişelerin güneşe maruz kalmasının yarattığı sağlıksız durumların önüne geçmek. Bu konuya ilişkin yazılar bu iki linkten ulaşabilirsiniz. Link1. Link2.



  • Aluminyum Çaydanlık: Sadece çay olarak düşünmemek lazım. Biz bu çaydanlıkla her türlü sıcak su ihtiyacımızı karşılıyoruz. Kamp ateşi yandıkça, ateşin kıyısına bir yere bıraktığımız çaydanlık sayesinde sıcak suyumuz sürekli hazır oluyor. Bizim kullandığımız çarşıdan, pazardan kolayca temin edebileceğiniz bir ürün. Şimdiye kadar da işimizi faylasıyla gördü. Biraz daha havalı birşey olsun derseniz, emaye olanları da var fakat günün sonunda is içinde kalacak bu çaydanlık kampı kapkara şekilde tamamlayacak. :)


  • Tava: Biz tava konusunda da, çaydanlıkta yaptığımız gibi göreceli daha basit bir ürün seçtik. Aslında bu ürünün avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Biz yine kendi durumumuzu anlatalım, son kararı kendi ihtiyaç ve önceliklerinize göre verirsiniz. :)
    • Öncelikle aluminyum tava çok hafif. Biz kampa giderken bir sürü malzeme taşımak zorunda kalıyoruz, dolayısıyla ağırlığı minimize etmek bizim açımızdan önemli.
    • Ucuz. Dolayısıyla, kamp ortamında hunharca kullanabilirsiniz. :)
    • Temizliği kolay sayılabilir. Teflon gibi metal değmeme sorunu da olmadığından, telle kolayca temizleniyor.
    • Bizimki orta boy yani yaklaşık 25 cm çapında. Şimdilik 2,5 kişi olduğumuzdan işimizi gördü ama grup olarak yapılan kamplar için daha büyük bir tava şart.

  • Emaye Kupa: Biz kupalarımızı ilk kez Kaz Dağları'nda yaptığımız kampta kullandık. Öncesinde ben hafif olduğu için karton veya plastik bardak kullanılması gerektiğini savunurken, Feyza da şık olduğu için porselen kupa kullanılmayı tercih ediyordu. Emaye bu anlamda ara bir çözüm oldu diyebiliriz. Kırılma derdi olmadığı gibi plastiğe göre hem daha çevreci, hem de daha sağlıklı. Dolayısıyla biz tercihimizden memnunuz. Tek uyarımız, içeceğinizi alırken elinizin yanmamasına dikkat edin. Metalin ısı transferi konusunda ne kadar başarılı olduğunu yakından görme şansı yakalamanızı istemeyiz. :) Biz yine bizim eve yakın bir dükkandan temin ettik ama bu işin asıl kaynağı Eminönü gibi duruyor. Kupa almak için oralara gidilmez derseniz, bazı mağazaların internet satışı mevcut. Hatta İkea'da da satışı olduğunu keşfettik ama gidip göremedik. Son olarak bir arkadaşımın hediye ettiği emaye kupamı da ekliyorum. :)

  • Metal Tabak: Hem kırmadan taşınabilmesi, hem de daha kolay temizlenebilir olması nedeniyle son kamp öncesi denemek için 1-2 metal tabak aldık. Estetik olarak Feyza'nın favorisi olmasalar bile bulaşık yıkama görevini başarıyla yerine getirmiş olan benden geçer not aldılar. :) Bir önceki kampta kullandığımız plastik tabaklar ne kadar yıkanırsa yıkansın bazı lekeler çıkmıyor ve hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkıyor. Daha estetik bir alternatif bulana kadar bence başarılı bir ekipman olarak envanterimize katıldılar.



  • Kamp Ocağı: Bu ocağı, az kalsın Gökçeada'da aç kalacağımız kamp sonrası heyecanla sipariş verdim. Henüz kullanamadım fakat özellikle sırt çantanızı kapıp doğaya kaçacaksanız ölçüleri ideal diyebilirim. Benzerleri yerli bir firmada da var fakat henüz onunla ilgili de geri dönüş alabileceğim bir arkadaşım yok. Şimdilik bunun kamp yapılacak yere göre ciddi bir gereklilik olacağını yazmış olayım, kullandıktan sonraki tecrübelerimizi de paylaşırız. Benim alırken dikkat ettiğimiz bazı hususlar ise şöyle;
    • Bu ocakların bazıları sıvı, bazıları ise gaz yakıt ile çalışıyor. Benim okuduğum yorumlarda gaz yakıtları olanları tercih etmişler. Ben de o yorumları doğru kabul edip, gaz yakıtlı olan modellere yöneldim.
    • Bu ocakların bazıları direkt olarak kartuşun üzerine oturtulacak şekilde dizayn edilmiş. Bağlantı ne derece sağlıklı olur konusunda emin olamadığım için, ocağın bir hortum ile kartuşa bağlandığı bir model seçtim.
    • Ocağın kendisi kadar, kullanacağınız sarf malzemeleri de önemli. Bu nedenle, özellikle yurtdışından sipariş verecekseniz, Türkiye'de satılan belli başlı markalar ile uyumlu olmasına dikkat edin. Ben aliexpress.com'dan alırken Türk'lerin yorumlarını okuyup o şekilde sipariş verdim.


  • Kamp Ocağı Rüzgar Kalkanı: Zamanında pikniklerde anne-babaları küçük tüp kullananlar hatırlayacaktır, tüpün etrafına bir de karton kutudan koruma yapılır ki tüp sönmesin. İşte bu da aynı mantıkta yapılmış bir aparat. Tahmin edeceğiniz gibi, ocağı kullanamayınca bu rüzgar kalkanını da kullanma şansımız olmadı. Ocak gibi bunu da aliexpress.com'dan sipariş ettim. Temelde çok basit bir dizayn ama Türkiye'dekilerin hem fiyatı pahalıydı hem de ölçüleri benim aldığıma göre daha küçüktü. Siz yine de sipariş vermeden önce Türkiye'deki fiyatları da kontrol edin, döviz kurunun geldiği noktaya bakılınca fiyat konusu değişmiş olabilir.












  • Yumurta Saklama Kabı: Tamamen tesadüf ederi aldığımız ama sonrasında çok faydasını gördüğümüz basit ve ucuz bir malzeme. Özellikle Masal'ın tüm kamplarda yumurta yemesine olanak sağladığı için bendeki yeri ayrıdır. :) Yine plastik malzeme satan dükkanlarda ya da internette kolayca bulabileceğiniz bir ürün.

  • Çatal, Bıçak Saklama Kabı: Kampa giderken yanınızda götürdüğünüz çatal ve meyve bıçağı gibi küçük ama keskin aletlerin hem diğer malzemelere zarar vermemesi, hem de yanlışlıkla elinizi kesmemesi için plastik kaplar kullanmanızda fayda var. Bunlar çeşitli mağaza ve marketlerde rahatça bulabileceğiniz ürünler. Bizdeki kutu aşağıdaki gibi;




ARAŞTIRDIKLARIMIZ, ALMAYI PLANLADIKLARIMIZ

  • Döküm Tava: Instagram ve Pinterest'te döküm tava kullanan kampçı sayısı da oldukça fazla fakat bu gerçek bir ihtiyaçtan mı geliyor yoksa bazı firmaların reklam amaçlı sponsorluklarından mı tam olarak emin olamıyoruz. Şimdilik biz de araştırma halindeyiz ama ızgara taşıma derdini de ortadan kaldıracağı için mantıklı bir tercih olabilir. Sadece ağırlık konusu aluminyum ile kıyaslanamayacak şekilde sıkıntı olacaktır.
  • Emaye Tabak: Yukarıda bahsettiğim metal tabakların yerine, daha hoş gözüken emaye tabak almayı planlıyoruz. Eminönü iyi bir alternatif gibi duruyor ama son seçimimizi buradan da paylaşacağız.


ALDIĞIMIZ AMA HATA OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜKLERİMİZ



  • Plastik Piknik Setleri: Bunlar adı üstünde piknik seti. İlk kampa giderken derli toplu bir set olsun diye aldım ama sonrasında çok da kullanmadık. Sülüklü Göl'de kullandığımızda üzerine bulaşan sos lekesini çıkarmak bile zulüm oldu. Dolayısıyla, kamp yapacaksan metal en doğru tercih. Yine de sahilde falan kahvaltıya gidecek, piknik yapacaksanız işinizi görecek bir set diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.